Missie

Hieronder is onze missie beschreven. Deze missie is opgebouwd vanuit de rollen van de leerkracht en de 21e -eeuwse vaardigheden met koppeling aan het onderwijs in 2031. Daarna wordt het kind centrum naar voren gebracht.  

Wij willen op onze school het beste voor alle leerlingen en we hebben daarom als doelen om talenten te ontwikkelen bij de leerlingen, ze klaar te stomen voor de toekomst en de samenleving en de leerlingen zoveel mogelijk uitdaging bieden. Er wordt gewerkt vanuit het ontwerpen van de lessen en de houding van de leerkrachten met de ‘rollen van de leerkracht’. Hieronder vallen rollen zoals expert, model, onderzoeker, ontwerper en coach. Door middel van deze 5 aspecten worden onze leerkrachten opgeleid en krijgen ze de mogelijkheid om door het schooljaar heen extra cursussen te volgen om hun vaardigheden, kennis en manier van werken te verbeteren en aan te vullen.  

Onder de rol ‘expert’ valt alle kennis over het vak dat de leerkracht de leerlingen aanbiedt. Wanneer de leerkracht deze kennis niet bezit, kan hij of zij dit ook niet uitleggen aan de leerlingen. Het is dus optimaal dat onze leerkrachten allemaal expert zijn op zoveel mogelijk gebieden. Denk hier bijvoorbeeld aan rekenen, geschiedenis, taal en spelling, maar ook wat er in de wereld speelt op dit moment en welke ontwikkelingen er plaats vinden. 

Met de rol ‘model’ bedoelen we dat onze leerkrachten altijd het goede voorbeeld geven aan de leerlingen, bijvoorbeeld door ze positief te benaderen, maar ook de manier waarop de leerkracht met een situatie omgaat. De leerlingen kijken op naar de leerkracht, dus de leerkracht geeft altijd het goede voorbeeld. Ook worden er vaak gesprekken gehouden over verschillende thema’s, krijgen de leerlingen de kans om zijn of haar mening te geven en hierbij heeft de leerkracht ook een toegevoegde waarde.  

Onder de rol ‘onderzoeker’ en ‘ontwerper’ valt de manier waarop de leerkracht een les voorbereidt en aanbied aan de leerlingen, maar ook de manier waarop de leerkracht de leerlingen begeleidt. Wij benaderen onze leerlingen altijd op een positieve manier en proberen de leerlingen te stimuleren om zelf een oplossing te zoeken of om zijn of haar creativiteit en fantasie te laten lopen.  

Als laatste rol hebben we de ‘coach’ en hiermee bedoelen we dat de leerkracht een vertrouwenspersoon is van de leerlingen. De leerkracht bouwt een band op met de leerlingen door gesprekken met ze aan te gaan, activiteiten te doen met de leerlingen voor een betere groepsbonding en de leerkracht zal zich bewust zijn van de leerlingen individueel. De leerkracht moedigt de leerlingen aan, is een luisterend oor wanneer dit nodig is en ondersteunt en begeleidt de leerlingen wanneer dan ook.  

21e-eeuwse vaardigheden

In het plaatje hierboven ziet u de 21e-eeuwse vaardigheden. Uit onderzoek is gebleken dat deze vaardigheden de vaardigheden zijn die leerlingen en mensen nodig hebben om zich te redden in de 21e eeuw. Omdat wij de leerlingen zo goed mogelijk willen voorbereiden op de maatschappij, worden de 21e-eeuwse vaardigheden toegevoegd aan de lessen. Zo wordt er bijvoorbeeld gereflecteerd op het gemaakte werk, werken de leerlingen samen om problemen op te lossen en stimuleren wij de leerlingen om zelf problemen op te lossen door middel van creatief en kritisch denken. Doordat wij dit toepassen in onze lessen, hopen wij dat onze leerlingen zoveel mogelijk de 21e-eeuwse vaardigheden bezitten.

Het Kindcentrum

Wij, OBS de Zonnebloem, zijn een integraal kind centrum. Dit houdt in dat onze school samenwerkt met verschillende instanties als een voorschoolse opvang, peuterwerk, buitenschoolse opvang, maar ook werken wij samen met een schoolarts, de fysio en de logopedie. Wij hebben hiervoor gekozen omdat wij de ontwikkeling van de leerlingen vooropzetten en wij zo korte lijnen hebben met de verschillende instanties. Zo kunnen wij makkelijk informatie met elkaar delen en zijn ook de leerkrachten en het onderwijspersoneel van de verschillende instanties bekend bij de leerlingen, wat een eventuele overstap makkelijker maakt.  

Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag